Site name

Vukosavljević: Slovenački zahtev bez osnova

Ministar kulture i informisanja Vladan Vuksavljević izjavio je, povodom zahteva iz Slovenije za povraćaj umetničkih dela iz zbirki muzeja i državnih ustanova na osnovu sukcesije, da je rok za takav zahtev istekao, a sem toga ta umetnička dela su otkupili organi tadašnje Republike Srbije.

Piše: FoNet

Beograd 12. januar 2018. 15:44

Vukosavljević: Slovenački zahtev bez osnova

Foto: FoNet

Pravni osnov po kojem su ta dela ovde je legitiman i u skladu sa zakonom, rekao je Vukosavljević, u Jugoslovenskoj kinoteci, nakon predaje biskopskog projektora Domu kulture u Gračanici.

On je rekao da će se sa kolegama iz Slovenije nastaviti razgovori i da možda postoji "neki prostor o jednom, dva umetnička dela gde nam je potrebna još neka informacija".

On je naglasio da je naša država, iz različitih razloga, propustila da u poslednje dve i po decenije ustanovi da li se i koliko umetničkih dela iz srpske kulturne baštine nalazi u državi ili na korišćenju kod drugih bivših jugoslovenskih republika.

Mi smo preko diplomatsko konzularnih odeljenja pokrenuli takvu akciju da to ustanovimo, rekao je Vukosavljević.

On je rekao da sa slovenačkom stranom postoji veoma otvoren i korektan odnos i da se o svim pitanjima razgovara uz maksimalno dobru volju.

Prema njegovim rečima, to što je Slovenija u Evropskoj uniji ne može biti prednost za nju kad traži umetnička dela.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je rekao, povodom zahteva iz Slovenije za filmove, da je svaki film priča za sebe.

Slovenački državni arhiv je neposredno pre osamostaljenja te republike odneo iz Beograda, iz centralne kinoteke, većinu filmskog fonda koji su u potpunosti proizvela filmska preduzeća iz Slovenije, rekao je Pantelić.

Prema njegovim rečima, ostali su negativi nekih filmova i slovenačka strana je pokušala da locira gde se nalaze ti kao i neki filmovi koji su nastali samo malim učešćem slovenačkih preduzeća.

Mi smo uskladili spiskove i Jugoslovenska kinoteka zna koji od negativa sa traženog spiska slovenačkog državnog arhiva se čuva kod nas, rekao je Pantelić.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.